Снимка БулфотоПоредна публична личност коментира датата за изборите у нас. Не

...
Снимка БулфотоПоредна публична личност коментира датата за изборите у нас. Не
Коментари Харесай

Росица Матева, ЦИК: Може да се гласува с ръкавици

Снимка Булфото

Поредна обществена персона разяснява датата за изборите у нас.  " Не мисля, че ще има безпорядък на изборите, има задоволително време до 4 април ". Това сподели Росица Матева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК. По думите ѝ датата 4 април е като всяка останала, която би могла да бъде посочена от президента за осъществяване на вота: " Дори тази дата дава още една седмица на ЦИК, с цел да вземе съответните решения за подготовка на изборите ".

Матева посочи за БНР, че огромното им терзание е за гласуването на българите в чужбина, защото датата съответствува с Великден за католическия свят и напомни, че затова Общественият съвет към ЦИК е предложил гласоподаване по пощата.

Матева изясни, че рекомендациите на Обществения съвет към ЦИК е изборната комисия да съгласува дейностите си със здравните управляващи и да вземе навреме решение, с цел да се изработят правила, по които ще се гласоподава на идните парламентарни избори:

" Общественият съвет предлага да бъдат обезпечени защитни ръкавици освен на членовете на изборните секции, само че и за жителите, които ще гласоподават в тях ".

Росица Матева уточни, че  производителят на машинните за гласоподаване дава рекомендация те да се дезинфекцират със 75% етилов алкохол , което би трябвало да успокои гласоподавателите, че противоепидемичните ограничения ще се съблюдават.

Общественият съвет към ЦИК ще насочи искане да вземат участие в процеса на определяне и узаконяване на машините.

Според Матева  може да се появи проблем с намирането на членове на изборните комисии поради терзание от пандемичните условия :

" За да могат всички членове на СИК да вземат участие в образованията, предлагаме по-рано да се показват описите от политическите сили, които по закон оферират членове на СИК, да бъде изтънчено единодушието на хората, които са включени в описите, да вземат участие в образованието. Нашето предложение е РИК да създадат база данни от хора, които до момента са били членове на СИК и имат такова предпочитание, да бъдат подготвени, с цел да има запас от подготвени хора, които могат неотложно да бъдат включени в комисиите ".

Във връзка с гласуването на карантинираните хора, Росица Матева акцентира, че ЦИК би трябвало да разпише правила по какъв начин да става това:

" Нашата рекомендация е да става това или посредством преносими изборни кутии, или в обособени секции, които да бъдат навън ". 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР